Hogyan beszéljünk jól kamasz gyermekünkkel?

Hogyan beszéljünk kamasz gyermakünkkel?
A mai világban ez nem mindig egyszerű, de  nem is olyan nehéz, mint ahogyan azt gondoljuk.  Segítek pár ötlettel, hogy könnyebben, zökkenőmentesebben tudd kicserélni gondolataidat, véleményedet, kamasz gyermekeddel.
Gondolkozz el rajta, hogy milyen is gyermeked valójában, ki is ő tulajdonképpen. Elsősorban NE a külsőségeivel foglalkozz, ne ez alapján ítéld meg őt. Hajlamosak vagyunk már a megjelenése alapján kategóriákba sorolni gyermekeinket és eszerint dicsérni vagy elmarasztalni.
Persze jól esik gyermekednek és szüksége is van rá, hogy dicsérd a megjelenését, öltözékét, de ha túlzásba viszed, akkor belső értékei helyett, ő is erre fog fókuszálni.
Belső értékeikre is oda kell figyelni, hiszen ezek jóval fontosabbak, mint a pillanatnyi kinézete.

A belső tulajdonságait szavaival, viselkedésével és szándékával mutatja meg neked. Nagyon fontos, hogy ezek egy irányba mutassanak, mert akkor biztos lehetsz benne, hogy gyermeked önmagát adja. (Azt mondja amit érez és azt teszi amit mond!)

Sokszor halljuk, hogy minden ember más és egyedi. Ez teljesen így is van. Keresd meg, hogy a te gyermeked mitől különleges és támogasd őt ebben, hogy ki tudjon emelkedni az átlagból. Fontos, hogy dicséreteink őszinték legyenek és reálisak. Lényeges, hogy a megfelelő pillanatban hangozzék el a dicséret, amikor gyermeked nyitott annak befogadására és össze tudja kapcsolni annak kiváltó okával. Ezek azok a példák gyermeked számára, amikből megtanulja, hogy mi vált ki pozitív reakciót.
Érdemes odafigyelni arra, hogy mely dicséretednek örül igazán gyermeked és jegyezd meg, hogy mi volt a varázsszó.
Egy szülő, mivel a legjobbat akarja gyermekének, gyakran csak a hibáit látja. Ha folyamatosan ezeket hangsúlyozzuk, szidjuk őt érte, akkor gyorsan kialakul benne egy negatív önkép. Ez nagyban befolyásolja motiváltságukat negatív irányba, hiszen azt gondola, hogy ő rossz, akkor meg minek tegyen bármit is, úgyis csak szidás lesz a vége.
Nem arról van szó, hogy hunyjunk szemet minden olyan dolog felett, ami nekünk nem tetszik! Viszont nem mindegy, hogy milyen stílusban adod a tudtára mindezt. Jó módszer, ha a leszidás helyett megbeszéled vele, bevonod a helyzet, a probléma megoldásába. Meg fogsz lepődni, ha megérted, hogy gyermeked milyen szemszögből látja, értékeli a történteket. Látni fogod, hogy részéről a szavai, cselekedetei, viselkedése csak egy számára logikus reakció. Ha ezt megérted, képes leszel őt segíteni a változásban. Keressétek meg, hogy mi az amit jól csinált, mi az amire büszke lehet.

A motivációs szint meghatározásában nagy segítséget nyújt a motivációs térkép. Miután gyermeked megválaszol néhány szórakoztató kérdést, iránytű pontosan meg tudom mondani, hogy mi motiválja őt leginkább, hova helyezi a fókuszt és, hogy mely tulajdonságait kell fejlesztenie.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Hasonló cikkek

Hogyan beszéljünk kamasz gyermakünkkel?

Hogyan beszéljünk jól kamasz gyermekünkkel?

A mai világban ez nem mindig egyszerű, de  nem is olyan nehéz, mint ahogyan azt …

Olvass tovább

Phubbing: a digitális kor mellékterméke

Technológia, a kétélű fegyver A technológiát lehet szeretni vagy lehet utálni. Egy dolog azonban biztos: …

Olvass tovább

Hogyan maradjunk kapcsolatban serdülő gyermekünkkel?

A szülők számára a kamasz gyermek leválása/ leválasztása és elengedése nem jelenti az elhagyást. Inkább …

Olvass tovább